Päiväkirja - Heihoi, 16 elo 18

JOOGAA, CROSSFITTIÄ VAI TANSSIA?

Oma Terveys 24/7

9.8.2018
Liikuntaharrastus kannattaa valita oman kiinnostuksen ja terveyden mukaan. Esimerkiksi fyysistä työtä tekevän kroppa kaipaa liikunnalta eri asioita kuin tietokoneen ääressä istuva tietotyöläinen.

Istutko päivät toimistolla ja illat kuntosalin penkissä? Urheilu- ja työfysioterapeutti, personal trainer Jari Tissari Terveystalosta muistuttaa, että uutta liikuntaharrastusta valittaessa on hyvä tarkastella omaa terveyttä kokonaisvaltaisesti. Hän kehottaa esimerkiksi arvioimaan, millaista fyysinen aktiivisuus on työpäivän aikana.

– Jos jo työ kuormittaa fyysisesti kroppaa paljon, kannattaa vapaa-ajalla harrastaa sellaista liikuntaa, joka tukee työn vaatimaa kuntoa. Yhdelle tämä tarkoittaa tiettyjen lihasryhmien vahvistamista, toiselle kestävyyskunnon parantamista. Jos työpäivä taas vierähtää näyttöpäätteen ääressä istuen, tekee vauhdikkaampi aerobinen liikunta hyvää sekä keholle että mielelle, Tissari sanoo.

STRESSIÄ? SUOSI KEHOA HUOLTAVAA LIIKUNTAA

Työn fyysisen luonteen lisäksi kannattaa lajivalinnassa ottaa huomioon stressin määrä sekä oman kunnon lähtötaso.

– Vaativa tietotyö tai vuorotyö aiheuttaa keholle stressiä, jonka vuoksi palautumisen merkitys korostuu entisestään. Huonon tai epäsäännöllisen nukkujan ei kannata tehdä nukahtamista vaikeuttavia rankkoja treenejä juuri ennen nukkumaanmenoa. Stressaantuneelle keholle sopivat erityisen hyvin huoltavat lajit, kuten jooga, pilates, uinti ja kävely, Tissari neuvoo.

– Jos liikunta taas ei ole aiemmin ollut olennainen osa arkea, suosittelen aloittamaan kevyen sykkeen lajeista ja kasvattamaan kuntoa vähitellen. Esimerkiksi sauvakävelylenkit sopivat hyvin aloittelijalle, hän lisää.

KEHONHALLINTA KUNTOON!

Joskus lajin valintaa voivat rajoittaa vanhat vammat, selkä- tai polvivaivat tai muut terveyteen liittyvät tekijät. Tissarin mukaan oma terveydentila pitää tiedostaa, mutta mikään vamma ei kuitenkaan yksiselitteisesti sulje tiettyjä liikuntalajeja pois.

– Jos nivelliikkuvuus, voima ja kehonhallinta ovat hyvällä tasolla eli liikemallit ovat riittäviä, voi liikuntalajin valita oman mieltymyksen mukaan. Kehonhallintaa ja liikkuvuutta voi opetella ammattilaisen avulla tai vaikka pilateksessa. Pienten kremppojen kanssa on tärkeää huolehtia myös lihaskunnosta esimerkiksi säännöllisten kuntosalitreenien avulla, hän muistuttaa.

Pahasta selkä- tai polvivammasta kärsivien voi kuitenkin olla syytä välttää tietyissä liikuntalajeissa, kuten juoksussa tai aerobicissa, esiintyviä hyppyjä sekä toisaalta surffaus- tai laskettelulajeissa tapahtuvaa toispuoleista kehon käyttöä.

– Uusia lajeja kannattaa kokeilla monipuolisesti, kunhan muistaa aina kuunnella omaa kroppaa. Liiasta varomisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, ja esimerkiksi menetetyn lihaskunnon takaisin saanti voi olla kovan työn takana. Pyöräily, vesijuoksu ja kävelylenkit sekä perinteinen hiihto sopivat lähtökohtaisesti meille kaikille, Tissari kannustaa.

5 VINKKIÄ SOPIVAN LIIKUNTALAJIN LÖYTÄMISEEN:

1. Löydä motivaatiosi. Mikä liikuntalaji vetää sinua puoleensa? Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että olet motivoitunut lähtemään liikkumaan ja saat siitä myös mielihyvää. Yksi nauttii musiikin tahtiin tanssimisesta, toinen hakee maksimitehoja crossfitistä ja kolmas pitää liikkumisesta luonnossa.

2. Kuuntele kehoasi. Tunnetko olevasi terve? Kolottaako niskaa, selkää tai polvia? Tiedätkö, millainen liikunta tekee sinulle hyvää ja millaisia liikeratoja sinun pitäisi välttää? Jos et, käänny ensin asiantuntijan puoleen.

3. Huomioi krempat. Jos sinulla on todettu selkä-, polvi- tai muu vamma, kysy asiantuntijalta vinkkejä sopivan lajin löytämiseen. Pyöräily, kävely, uinti ja perinteinen hiihto sopivat useimmille.

4. Tunnista sopiva liikkumisen taso. Jos liikunta ei vielä ole ollut osa arkeasi, aloita kevyemmin. Jos taas olet liikkunut säännöllisesti jo aiemmin, aseta tavoitteet sopivan korkealle niin, että voit seurata kehittymistäsi ja motivaatio liikkumiseen pysyy yllä.

5. Muista myös palautuminen. Jos treenaat kovaa, muista myös huolehtia riittävästä levosta ja hyvästä ravinnosta. Jooga ja pilates ovat suositeltavia lajeja kaikille etenkin kovaa fyysistä tai henkistä stressiä arjessaan kokeville

2 Kannattajaa    Kannatus   

Kommentit 
Kävin illalla joogassa ja ihanan rento olo nyt. Hyvää yötä kaikille 😴 
16 elo 18 jäseneltä: Heihoi
Tässä on kyllä hyvä tiivistelmä! 
16 elo 18 jäseneltä: japolarhe

     
 

Lähetä kommentti


Sinun täytyy kirjautua lähettääksesi kommentin. Klikkaa tätä kirjautuaksesi.
 


Painohistoria - Heihoi


Hanki sovellus
    
© 2024 FatSecret. Kaikki oikeudet pidätetään.