Päiväkirja - 52tiina, 19 touko 20

Mitä ajatuksia herättää keskustelu biologisesta painosta? Eli painosta johon keho hakeutuu luonnollisesti ja pysyy siinä.

Itse olen ollut aina ihminen joka lihoo todella helposti, jos en katso mitä syön. Tästä johtuen minulle on todella hämärää, mikä on biologinen painoni, koska painoni tuppaa nousemaan helposti, eikä niinkään pysy samana ilman työtä (urheilua ja sitä että en syö mitä vaan aina silloin kun huvittaa).

En ihaile hoikkuutta, ihailen tervettä itsetuntoa ja sitä että on hyvä olla juuri siinä kehossa jossa on. Paino on muutakin kuin lukema vaa’alla, se on mielentila. Tunnen oman kehoni punnitsematta painoa ja tunnistan milloin on epämukava olla, silloin on hyvä keskittyä hetki syömiseen ja terveyteen, hyvän olon palauttamiseen. Koen sen olevan intuitiivista ja kehopositiivista vaikka siihen liittyykin ”vähemmän syömistä” ja laihduttamistakin. Kehon viestien kuunteleminen on vaatinut vuosien työn.

Välillä keskustelu kehopositiivisuuden ympärillä hämärtää ns. mukavuusalueen ulkopuolelle menemisen ja sen onko siinä mitään järkeä. Esimerkiksi sanotaan , että ei pitäisi liikkua jos ei tee mieli. Ja syödä pitäisi mitä haluaa, eikä rajoittaa mitenkään itseään. Kuitenkin jos noudattaisin ohjetta olisin hengenvaarallisesti lihava todella pian. Enkä valitettavasti en ole luonnostani mikään urheilutyyppi, vaan tarvitsen vähän itsetsemppausta ja kuria että lähden sinne lenkille josta lopulta saan hyvän olon. Viestit ovat ristiriitaisia, terveys ei tule meille kaikille itsestään.

Näytä dieettikalenteri, 19 toukokuuta 2020:
3108 kcal Harjoitus: Fitbit - 24 tuntia. lisää...

7 Kannattajaa    Kannatus   

Kommentit 
Varsinkin kun ikää on tullut lisää tuntuu paino hilautuvan aina vaan ylemmäs ja ylemmäs jos ei keskity. 
19 touko 20 jäseneltä: 52tiina
Joo en mäkään oikein jaksa uskoa että ainakaan omalla kohdalla menisi niin, että jos söisin joisin mitä mielii jne. että mun biologinen paino ainakaan kovin pieni olisi 😅 Parikymppisenä olin liiankin laiha vaikka söin mitä ja herkkuja meni, mutta nyt kun ikää jo on niin ai kamala että kaikki tarttuu ja tiukasti tarttuukin... Ja kun niin moni asia ohjaa mielitekoja, ihminen saattaa vaikka himoita epäterveellistä mättöruokaa jos hänellä on vaje hyvistä rasvahapoista. Eli ne tarpeet mitä kroppa koittaa kertoa, on välillä hankala tulkita ja voi ohjata vääriin syömisiin. Tää on kyl mielenkiintoinen aihe! 
19 touko 20 jäseneltä: Cilatus
Olen täällä aiemminkin kirjoittanut, miten erityisen haastavaa on keski-ikäisen NAISEN painonpudotus. Meidät kun on luotu vararavinnon kerääjiksi pahan päivän varalle 😂😝. Painoni tippui alkuun hyvin, nyt ei ole kuukausiin tapahtunut mitään. Luulen, että pitäisi pitää kalorit niin vähissä, että ei järkeä. Biologinen painoni haluaa olla siis korkea 🙄. 
19 touko 20 jäseneltä: laaksan
Joo itselläkin oli nuorena luonnollista pysyä tietyssä painossa, vaikka söisi mitä. Nyt kolmen kympin ylittäneenä asia ei ole niin yksinkertainen . Joskus mietin kirjoittavatko luonnollisesta painosta ja ”syö mitä tykkäät”-elämäntavasta ne jotka luonnostaan ovat hoikkia tai eivät muuten koe ongelmaksi painonnousua. Fakta kuitenkin on se, että merkittävä ylipaino on hengenvaarallista, ajatteli asiasta miten vain. Kenenkään muun kuin ihmisen itsensä oma asia on paino, mutta koen että on väärin julistaa myöskään niin että ihminen tekisi jotain väärää ja luonnotonta välittämällä omasta painostaan ja terveydestä jos tekee sen itselleen ja omaa oloaan varten. 
19 touko 20 jäseneltä: 52tiina
Omassa suvussa kulkee myös ”lihavuusgeeni”, sillä vartalotyyppi on tanakka ja isovanhempani ovat kaikki olleet isokokoisia. En silti koe että pitäisi vaan heittäytyä ja antaa painon nousta ”sinne mihin se nyt nousee luonnollisesti” koska silloin ollaan merkittävän ylipainon tasolla. 
19 touko 20 jäseneltä: 52tiina
En ole omasta pätkäpaastoilustakaan kehdannut sanoa kuin miehelle ja yhdelle ystävälle, koska nykyään laihduttamisesta puhuminen tuntuu ”väärältä”, koska ihmiset tulkitsevat minun vihaavan itseäni koska laihdutan. Tämä ei pidä ollenkaan paikkaansa, kyse on terveydestä. 
19 touko 20 jäseneltä: 52tiina
Mun mielestä voisi puhua biologisesta ns. oikeasta painosta kun paino jumahtaa johonkin normaali painon sisällä, ylipainoisena jumi kohtia tulee niissä painoissa missä keho on ollut pidemmän aikaan mutta se ei mun mielestä tarkoita missään tapauksessa että se olis sopiva paino, tietysti pitää muistaa et jos on paljon lihasta niin bmi ei sillon kerro totuutta 🤔 mutta jos sitkeästi laihduttaa ja säilyttää terveellisen ruokavalion niin kaiketi mikä tahansa paino on mahdollista saavuttaa joillakin se vaan vaatii pitemmän ajan ja sisua 
19 touko 20 jäseneltä: AnnaBella82
Mutta eihän kyse silloin ole luonnollisesta painosta, jos sen saavuttaakseen ja ylläpitääkseen täytyy sisulla laihduttaa koko ajan? 
19 touko 20 jäseneltä: 52tiina
Tarkoitin et laihduttaa tiettyyn painoon ja ei palaa huonoihin ruokailu tottumuksiin mitkä on johtanut ylipainoon vaan pysyy terveellisellä ruokavaliolla niin saavutettu paino vakiintuu kunhan ylläpitää sitä useamman kuukauden kun keho on tottunut voi olla vähän rennommin välillä. En tarkoittanut että koko loppu elämä on dieettiä eihän sellasta kukaan jaksais 😅 kyllähän se paino lähtee nousemaan mistä tahansa lukemasta jos syö pidemmän aikaa mitä sattuu 
19 touko 20 jäseneltä: AnnaBella82
Jos söisin luonnollisesti ja juuri niin, miten ympäristö sen mahdollistaisi ilman rajoituksia, niin paisuisin kuin pullataikina. Henkilökohtaisesti itselleni, jojoilijalle, on helpompi tietoisesti rajoittaa ja tietoisesti joustaa ruokailuissa. Nykyään siis cheat meal kertoina yritän muka syödä kaikkea sitä, mitä himoitsen. Tosiasia on se, että mieleni on vain sanonut, että esim. suklaata kannattaa himoita - ei kuitenkaan tosi paikan tullen napa kisko alas juuri mitään 😂 
23 touko 20 jäseneltä: FatBläst
Perheen perustettua ja elämän vakiinnuttua on ollut koko ajan haastavaa pysyä alle 70kg...Enkä usein ole sinne päässytkään ja nyt opiskeltuani 2v paino on noussut ku ei oo sitä luonnollista liikkumista kuin mitä töissä ollessa tuli. Nyt opinnot kohta takana ja työelämä kutsuu taas, toivon että se painokin putoaisi alemmas niinkuin "luonnostaan". Nyt toki olen jo aloittanut ketoilemaan, paino on lähtenytkin laskuun ja toivottavasti en koskaan enää tule painamaan 85 enää! Kuhan vaikka pysyis siinä 70,oisin tyytyväinen.  
23 touko 20 jäseneltä: Eevi hoikaksi
Minun mielipiteeni on, että peili on paras biologinen paino, ei vaa’an lukema... tosin jos ollaan rehellisiä niin kyllä painoindeksi sanoo aika pitkälti sen mikä on kehon kannalta se paras ja optimaalisin paino 
28 touko 20 jäseneltä: jascuel

     
 

Lähetä kommentti


Sinun täytyy kirjautua lähettääksesi kommentin. Klikkaa tätä kirjautuaksesi.
 


Painohistoria - 52tiina


Hanki sovellus
    
© 2024 FatSecret. Kaikki oikeudet pidätetään.