Päiväkirja - Heihoi, 13 elo 18

Pakonomainen tarve liikkua voi olla oire jostain muusta, sanoo työterveys­psykologi – ”Ihmiset yrittävät olla super­ihmisiä”

HS kysyi asiantuntijoilta, miksi liikkuminen saattaa mennä liiallisuuksiin ja mistä pakonomainen tarve liikkua kertoo.

Pihla Loula HS
Julkaistu 12.8. 20:32

LIIKUNTA tekee hyvää mielenterveydelle, mutta liika on liikaa.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvisi, että heillä, joilla liikuntaa kertyy useita tunteja kerralla, mielenterveys on huonompi kuin niillä, jotka eivät liikkuneet lainkaan. HS uutisoi asiasta lauantaina.

HS kysyi asiantuntijoilta, miksi liikkuminen saattaa mennä liiallisuuksiin ja mistä jopa pakonomainen tarve liikkumiseen kertoo.

TYÖTERVEYSPSYKOLOGI Anna Lohman sanoo, että pakonomainen liikkuminen voi olla oire henkisen puolen ongelmasta

”Tässä lienee kyse siitä, että henkiset oireet näkyvät liikaliikkumisena, ei niinkään siitä, että liikkumisesta seuraisi mielenterveysongelmia”, Lohman sanoo.

Lohman on työ­psykologian lisäksi erikoistunut mielen ja kehon yhteispeliin. Hän myös luennoi aiheesta.

”Liikunta tekee ihmiselle hyvää, mutta ei ihmistä ole suunniteltu liikkumaan verenmaku suussa. Sellaisessa tilanteessa keho koittaa sanoa, että lopeta. Jos ihminen toistuvasti jatkaa sitä, se johtuu siitä, että hänen mielensä on päättänyt, että keholle tämä on hyväksi. Se on harhaa.”

Yhdysvaltalainen tutkimus kertoi, että jos liikuntapäiviä oli kuukaudessa erityisen paljon, vähintään 24, tai jaksot kestivät yli 90 minuuttia kerrallaan, osallistujien mielenterveys oli heikompi kuin heillä, jotka eivät liiku lainkaan.

”Ehkä oleellinen kysymys tässä on se, että millaiset ihmiset hakeutuvat liikkumaan noin paljon.”

Lohman arvelee, että suuri liikuntamäärä voi kertoa suorituskeskeisyydestä ja pakonomaisuudesta.

PAKONOMAISEN suorittamisen takana on työterveyspsykologin mukaan monesti syvä haavoittuvuuden ja kelpaamattomuuden tunne. Taustalla voi olla halu näyttää tai halu paeta jotain muuta. Pakonomaisuus kulkee toisinaan käsi kädessä myös syömishäiriöiden kanssa, sillä molemmat liittyvät tietynlaiseen vaativuuteen ja kelpaamattomuuteen.

Paljon urheileva voi olla myös koukussa siihen, että urheilussa ylitetään itsensä. Urheilemiseen voi kehittyä negatiivinen riippuvuus.

”Ajatus siitä, että pitää olla parempi kuin eilen olin, on ihan kamala. Sehän tarkoittaa sitä, että en ollut riittävä eilen, en tänään enkä huomenna. Oikeasti jokaisen pitäisi saada kokea päivittäin, että olen riittävä”, Lohman sanoo.

Pakonomainen suorittaminen ei koske vain liikuntaa, vaan kyse on laajemmasta ilmiöstä.

Lohman sanoo, että masennus, työuupumus ja itseään rääkkäävä liikunta ovat kaikki lisääntyneet. Työssään hän näkee ylisuorittajia, jotka tiukan työpäivän jälkeen lähtevät suorittamaan lenkkipolulle.

”Aika on mielestäni vaativa. Ihmiset yrittävät olla jotain superihmisiä: työtä, vanhemmuutta ja harrastuksia kaikkea suoritetaan. Somessa sitten kerrotaan kaikesta, mitä ollaan saavutettu.”

JOOGA- ja pilatesohjaaja ja personal trainer -opiskelija Anna Sarle on nähnyt työssään kuormittuneita ylisuorittajia, jotka liikkuvat kehonsa äärirajoilla.

”Ylisuorittajat saapuvat tunneille väsyneinä suorittamaan pakollista urheilutuntia. Minulla on asiakkaita, jotka ovat pitkään käyneet tunneillani. Joillain heistä urheileminen on mennyt yli. Sen huomaa siitä, että silmät eivät enää loista ja huulilla ei näy hymyä. Muutamille olen joutunut sanomaan, että pidä urheilusta taukoa”, Sarle kertoo.

Sarlen kokemuksen mukaan monet ryhmäliikuntatuntien ylisuorittajat ovat hyvässä kunnossa olevia naisia.

”He liikkuvat, koska haluavat tietynlaisen kropan. Sen jahtaaminen johtaa helposti pakkomielteiseen liikkumiseen. Ryhmäliikuntaohjaajana ihmiset harvemmin tulevat kertomaan asiasta minulle suoraan, mutta on minulta pyydetty esimerkiksi anteeksi sitä, että tunti on jäänyt flunssan takia väliin. Niin ei pitäisi joutua sanomaan.”



Anna Sarle Kuva: ANNA SARLE
Ylikunnossa olevan keho ja mieli koittavat kertoa, että pysähdy, mutta ihminen ei aina malta pysähtyä, Sarle kuvailee.

”He eivät halua pysähtyä, koska se on luovuttamista. Ihmiset ajattelevat, että minunkin pitää jaksaa, koska muut jaksavat. Lepäämisestä voidaan kokea syyllisyyttä.”

SARLE kertoo, että oleellisinta liian urheilumäärän määrittelemisessä on kuunnella omaa kehoaan. Jos keho ei ehdi palautua liikuntasuoritusten välillä, silloin todennäköisesti liikkuu liikaa.

”Kun aloittaa urheilun, keho jaksaa ensin hyvin ja tuloksia syntyy helposti. Voi syntyä virheellinen mielikuva siitä, että keho jaksaa loputtomasti. Onnistumisen tunne on suuri. Kuitenkin koukkuun jääminen vaatii enemmän. Salilla pitää esimerkiksi osata laatia ohjelmia, muulloin onnistumisen tunne tyssää”, Sarle sanoo.

Liiallisuuksiin saatetaan mennä siinä vaiheessa, kun alkujaan asetetut tavoitteet on saavutettu.

”Silloin iskee halu saada enemmän, ja lopputuloksena joko laihdutaan äärirajoille tai tavoitellaan valtavia lihaksia. Silloin alkaa myös sellainen ajattelu, että on pakko liikkua vaikka olisi kuinka raskas päivä takana. Vapaapäiviä ei pidetä ja lenkille lähdetään vaikka sataa. Siitä muodostuu henkinen pakkomielle, joka pahimmillaan vie sairauslomalle.”

OMAN kehon kuuntelemisen lisäksi mielenterveyttä voi suojella se, että pyrkii muuttamaan suhtautumistaan liikutaan, Sarle sanoo. Hän muistuttaa, että liikkua kuuluu hyvän olon, ei vain tulosten takia. Myös palautumisella ja levolla on suuri merkitys.

Myös työterveyspsykologi Anna Lohman muistuttaa, että välillä vapaa-ajalla voi ottaa ihan vaan rennosti.

”Rennoille nautinnoille pitää olla tilaa. Rankan työpäivän jälkeen Netflix ja suklaa toimivat välillä paremmin kuin juoksulenkki”, hän sanoo

8 Kannattajaa    Kannatus   

Kommentit 
Hyvä artikkeli. Tohon enää tarvi lisätä omana kommenttina, että lisäksi painoa pudotetaan kitukaloreilla. Jos mielenterveys on rajoilla niin kohta on myös kroppa rikki. 
13 elo 18 jäseneltä: J0hQ
Olen monesti miettinyt kuinka monen olisikaan helpompi päästä painostaan ja löytää liikkumisen ilo jos he voisivat henkisesti paremmin. Miksi ne henkiset lukot ovatkin niin vahvoja ettei niistä irti pääse? Järkky määrä syita ja seurauksia eikä riitä ihmiselämä niitä perkaamaan. 
13 elo 18 jäseneltä: japolarhe
Mä oon keskittynyt tohon rentoiluun 😆 No tänäänkin hyötyliikuin marjoja poimien ja puutarhahommia tehden. 😉 
13 elo 18 jäseneltä: J0hQ
Hyvä artikkeli, kiitos jakamisesta!  
13 elo 18 jäseneltä: 711n4
Hyötyliikuntaihmisiä nykyään. Vapaa aika menee pihassa kyykkimeseen ja aina on talossa kaiken näköistä puuhasteltavaa. Järkky määrä vielä aitaa huoltomaalattavana.....saas nähä ehtiikö ennen lumentuloa🤔 
13 elo 18 jäseneltä: chili233
Niin ja toi pensasaidan leikkuu...siin tulee oleen allit kovilla😂 
13 elo 18 jäseneltä: chili233
Ylivoimaisesti suurimmalle osalle ongelma on se, että ei liiku riittävästi. Liikaa liikkuvia on todella vähän. Tuossa mainitusta tutkimuksesta ei voi vetää jutussa mainittuja johtopäätöksiä. Myös pitkät lenkit voivat olla todella kevyitä ja ennen kaikkea palauttavia. Mielestäni todella huono, sekavasti kirjoitettu artikkeli joka on mutua täynnä. Huvittavuuden huippu oli tuo "lenkille lähdetään vaikka sataa". Toki on hyvä, että sitä olemattoman pientä marginaaliryhmää, joka liikkuu liian paljon, myös huomioidaan. Painotus pitäisi kyllä olla siinä, että ihmisiä kannustettaisiin liikkumaan mielellään paljon ja 80-prosenttisesti palauttavalla puolella.  
14 elo 18 jäseneltä: petri s
Olen täsmälleen samaa mieltä Petrin kanssa!!! Jokaisella olisi hyvä olla edes yksi laji jota harrastaa säännöllisesti! Mulla on kaveripiirissä vain yksi "pakonomaisesti liikkuva", mutta suurin osa todellakaan ei liiku riittävästi, vaikka heille liikunta kyllä tekisi varsin hyvää. 
14 elo 18 jäseneltä: nagikata
Mun kokemusten mukaan liikunta on pikemminkin auttanut oman mielenterveyden ylläpitämisessä; jopa auttanut toipumaan masennuksesta. Tämä juttu tosin koski niitä jotka ”suorittavat” liikkumista, kyllä niitäkin on tässä elämässä nähty. 
14 elo 18 jäseneltä: TaruSus
Mä kävelin viime kesänä suruun, varmaan toisessa tilanteessa olisin syönyt. Kyllä se hoiti samalla päätä kuntoon. Nyt kun ainoa ”ongelma” on työväsymys & ajanpuute, hoidan sitä enemmän lepäämällä ja syömällä fiksusti. 
14 elo 18 jäseneltä: J0hQ

     
 

Lähetä kommentti


Sinun täytyy kirjautua lähettääksesi kommentin. Klikkaa tätä kirjautuaksesi.
 


Painohistoria - Heihoi


Hanki sovellus
    
© 2024 FatSecret. Kaikki oikeudet pidätetään.