Päiväkirja - Santtu21, 14 tammi 22

Moikka yhteisö! Hesarissa pyörii tälläinen "minä väitän" sarja missä aina kirjoittamaan sattunut henkilö kirjoittaa milloin mistäkin asiasta oman henkilökohtaisen tietämyksensä ja tuntemuksensa kautta artikkelin.

Päätinkin laittaa tällaisen samansuuntaisen jutun kirvoittamaan keskustelua täällä yhteisössä.

Väitänkin siis, että täältä ruokakuvia seuraamalla voi saada ajatuksen siitä, kenellä on suurempi todennäköisyys onnistua omassa projektissaan.

Seurattuani täällä nyt noin 1,5 vuotta postauksia olen huomannut muutamia yhdistäviä tekijöitä onnistujien postauksissa. Onnistujia ovat tässä tapauksessa suurimpien määrien pudottajat, henkilöt jotka eivät ihmettele painon nousua ja laskua, henkilöt jotka ovat saaneet tehtyä kokonaisvaltaisen muutoksen ja "luottavat prosessiin".

Yhdistävinä tekijöinä olen huomannut seuraavia:
1. Ruuat ovat kokonaisvaltaisia, eivätkä liian rajoittavia.
2. Mukaan mahtuu herkkuja ja syömisiä ulkona, sekä nauttimista perheen ja ystävien kanssa
3. Omista suosikkiruuista on opittu tekemään kevyempiä versioita, jotta ei tarvitse vältellä mitään
4. Proteiinia on joka aterialla riittävästi
5. Juotujen kalorien määrä puuttuu postauksista, eli oletan niiden olevan minimaaliset
6. Ruuat ovat "tavallisia" eivätkä mitään superfoodia superfoodin päällä terveyspirtelön kanssa.

Äärimmäisen hyviä esimerkkejä löytyy mm henkilöiden Wilitheman, Misudi, Böbble, Dietcoke6, Hilma71, Teemurrr ja lukuisten muiden joita juuri en nyt muista ja pahoittelen kenet jätin listalta, toivon kuitenkin monen teistä tunnistavan itsensä näistä kriteereistä :)

Käänteisesti saman listan asiat näkyvät valitettavan usein henkilöillä joilla paino ei laske, henkilöillä jotka usein etsivät jotain maagista kaavaa ruokaa tai numeroa jota jahdat sekä kroonisilla "jumittajilla".

1. Liiallinen rajoittaminen ja "sallittujen" ruokien koostuvan lähinnä vihreistä kasviksista
2. Kaikki herkut ovat demonisoituja ja ilta ulkona tarkoittaa "ruotuun palaamista" ja morkkista
3. Kaikki tai ei mitään ajattelu (tälle on myös paikkansa, jos tiedät että jokin asia saa sinut AINA ylisyömään, niin ei kannata välttämättä kokeilla, loistavaa jos tiedät itselläsi sellaisen ja pystyt välttämään!)
4. Proteiinia ei löydy annoksista tai se on rasvaisimmassa ja prosessoiduimmassa muodossa. (Ketoilijoilla ihan mainiota, ei mitään paniikkia)


Herättikö tämä ajatuksia? Toivottavasti osalle ainakin voisi tulla havahtuminen jos tunnistaa huonoja trendejä omista ruokailuistaan. Ja toivottavasti ne jotka saivat poimittua omia asioita onnistujien listalta, niin kannattaa myhäillä edes hetki tyytyväisesti.

Tarkoitukseni ei ole missään nimessä haastaa tällä riitaa kenenkään kanssa, vaan tuoda ilmi omia huomioitani täältä postauksia seuraten, mikäli niillä on kenellekkään mitään painoarvoa :D

Näytä dieettikalenteri, 14 tammikuuta 2022:
2865 kcal Rasva: 59,23g | Prot: 178,93g | Hh: 381,46g.   Aamiainen: Nuts About Nature Maapähkinävoi Smooth, Gaam Whey, Myllyn Paras Ruishiutale, Kotimaista Kaurahiutale. Lounas: X-Tra Edam Viipaleet 16%, Fazer Kaura ja Hapanjuuri, Snellman Naudan Paistisuikale, Rainbow Kookosmaito, Rainbow Oriental Wok Mix, Rainbow Munanuudelit. Päivällinen: Juustoportti Vapaan Lehmän AB-Jogurtti, X-Tra Maustamaton Maitorahka, Oreo Oreo O's Murot, Keitetty Kananmuna, Atria Minuuttisuikale Kanafileestä, Risella Pikariisi. Välipalat/Muut: Sämppy, Salliselta Pellavansiemen, Fazer Vihreä Kuula Suklaakonvehti, Vaasan Täysjyvän Taika Ruis 100%, Gaam Whey, Juustoportti Vapaan Lehmän AB-Jogurtti, Rainbow Corn Flakes. lisää...
2289 kcal Harjoitus: Google Fit - 24 tuntia. lisää...

37 Kannattajaa    Kannatus   

1 - 20 (33)
Kommentit 
Samaa mieltä, en pelkästään sen takia, et mun nimi mainittu😂 mä mietin näitä samoja asioita yks päivä ja yks mikä on tärkeetä on tietty löytää se oma tasapaino, mut myös ymmärtää se, että jos se laihduttamiseen käytetty ruokavalio poikkeaa tosi paljon siitä mitä normaalisti söisi niin sitä on hyvin vaikea ylläpitää pitkään. Ja aikaa pitää antaa oppia niitä uusia rutiineja. Pieniä asioita vähän kerrallaan. Ei niinkään ajatellen, että nyt pitää luopua tästä ja tosta vaan, että nyt lisään hyviä asioita mun ruokavalioon. Mulla ois paljonkin tähän asiaan sanottavaa, mut mun ulosanti on aina tommonen sekamelska😂 onneks muut on parempia kirjoittamaan selkeästi näitä asioita! Voin vaan sit sanoo olevani samaa mieltä😄 
14 tammi 22 jäseneltä: böbble
Oot asian ytimessä ja itse kuvittelen kuuluvani tuohon onnistujen ryhmään. Vaikka just nyt jumittaa 😇 
14 tammi 22 jäseneltä: heepoxx
Itse olen uusi täällä, joten en Santun tavoin pysty tämän ryhmän tapahtumia kommentoimaan. Mutta yleisesti loistavia huomioita, hyvän ja tasapainoisen ja joustavan ruokavalion perusasioita. Nostaisin tähän esiin vielä pitkän linjan ravitsemustieteilijä Patrik Borgin ajatuksia; "Painonhallinnan tärkein tekijä on jaksaminen ja voimavarat. Tämä johtuu siitä, että ensinnäkään väsyneenä ei välttämättä jaksa huolehtia elämäntavoista. Lisäksi jaksamisen ja voimavarojen huventuessa nälänsäätely menee sekaisin. Tulee mielitekoja. Nälkä lisääntyy, ei tule ajoissa ja muuttuu mielitekomaisemmaksi. Myös kylläisyyden tunne tulee tavallista myöhemmin. Syntyy hormonaalisia reaktioita, jotka suosivat lihomista ja hankaloittavat laihtumista. – Jos ollaan tilanteessa, jossa on rauhallinen ja monella tapaa hyvä olla, nälkä tulee rehellisesti ja sopivana." Samassa artikkelissa hän kirjoittaa myös psykologisesta joustavuudesta; on tärkeää yrittää tehdä asioita paremmin, mutta ei pipo liian kireällä eikä perfektionistisesti, tästä Santtu sinulla olikin huomioita. Summa summarum, tärkeintä painonhallinnassa ei ole niiden makrojen laskeminen, vaan asiat painonhallinnan näkökulmasta ovat tärkeysjärjestyksessä jaksaminen ja voimavarat, psykologinen joustavuus, ateriarytmi, kasvikset ja liikkuminen.  
14 tammi 22 jäseneltä: Aallokkomaisteri
Ehdottomasti Heepoxx! Yritin mahdollisimman monta muistaa, mutta väkisin jää joku puuttumaan 🤦 Tuossa on myös hyviä pointteja @sporttivegaani! Heittäisin tuohon vastapalloon vaan sellaisen ajatuksen, että onko muutoksen suuruus silloin liian suuri, jos se vaatii poikkeuksellisesti voimavaroja? 🤔 Tietysti jos on äärimmäisen huono tilanne niin mikä tahansa muutos parempaan on "normaalista" poikkeava ja vaatii yrittämistä, mutta jos kyse on esim vaihtamisesta vähärasvaiseen tuotteeseen tai yhden suklaan ostamatta jättämisestä/vk niin on hankala nähdä tämän olevan mahdotonta. Näin siis mikäli syöminen ja ruoka ei ole käytössä myös isosti tunne-elämän asioissa (tylsyys, ahdistus, stressi jne.) Voi olla että olen tässä täysin hakoteillä 🤷🏼 
14 tammi 22 jäseneltä: Santtu21
Mä jäin miettimään, mitä tässä tapauksessa tarkoitetaan onnistumisella? Moni meistä on saanut useita kiloja tai jopa kymmeniä kiloja pois elämän aikana, mutta ongelma on normaalipainon pitäminen. Totuus on se, että harva jo laihduttanut onnistuu pitämään pudotettuja kiloja pois loppuelämän ajan. Vaan esim. Viiden vuoden päästä on taas samassa tilanteessa. Mun mielestä onnistuminen pitäisi katsoa pidemmällä aika välillä, eikä kukaan tiedä mitä vastoinkäymisiä on tullut eteen 5 vuodessa. 🙂 Tässä mun ajatuksia. Saa olla erimieltä. 😁 
14 tammi 22 jäseneltä: Corall28
Kyllä @Santtu21 muutos on varmasti liian suuri jos se vaatii liikaa voimavaroja. Nähdäkseni näitä voimavaroja voi lisätä koittamalla saada tärkeät perusasiat kuntoon kuten uni ja stressin määrä, jolloin onnistuminen painonhallinnassa on todennäköisempää.Toki, kuten sanoitkin, mitkä tahansa askeleet ja pienet muutokset ovat askeleita, ja hyvästä, kukin voimavarojen mukaan ja liikaa itseltääm vaatimatta :) oliko armollisuus itseä kohtaan hyvä tässä. Vastasinkohan sun kysymykseen?  
14 tammi 22 jäseneltä: Aallokkomaisteri
lisäisin tuonne onnistumislistalle ihmiset jotka pitää tarkkaa kirjanpitoa ja tietää omat kalorinsa ja macronsa. :) usein huomaa, että kun kalorivajaus on vaa'alla mitattu, niin jumit ja hetkelliset nestetasapainon muutokset ei saa samallaisia paniikkiratkasuja aikaan, vaan silloin on enemmän kärsivällisyyttä luottaa prosessiin eikä lähteä yhden päivän mittaustuloksien mukaan muuttamaan kaloritavotteita 😁 
14 tammi 22 jäseneltä: Tinka.arr
Olen niin samoilla linjoilla Sporttivegaanin kanssa, hyvin kiteytetty. Kaikki lähtee niistä voimavaroista! Itsekin olen ollut vuosia normaalipainoinen maratoonari ja olen myös syönyt pitkiä aikoja terveellisesti. Nyt liikakiloja on hirmuisesti ja suurin syy niiden kertymiseen on ollut huomattava stressi elämässä ja tuo sama stresi + liian vähäinen uni ja liian vähäiset tilaisuudet harrastaa liikuntaa, ovat syyt jotka nyt vaikeuttavat painon- ja elämänhallinnan löytymistä... Mitään diagnosoitua masennusta tai vastaavaa ei ole koskaan ollut ja olen selvinnyt melko hyvin monista haasteista elämässä, mutta myönnän että tämä ravintopuoli on elämässä se, mistä pakka sitten helpoimmin turahtaa vähän levälleen. 
14 tammi 22 jäseneltä: kaisla82
Mainiota pohdintaa ja samankaltaisia havaintoja kuin omani niin itseni kuin muidenkin suhteen 😊 
14 tammi 22 jäseneltä: pennylezz
Oikeassa olet Corall28! Aika näyttää mitkä reseptit tuovat sen pitkäkestoisen onnistumisen. Toisaalta edes tuo hetkellinen onnistuminen vaatii jo toimivia ratkaisuja ja aiemmin poimivani pätevät myös siinä. Samoin pitkäjänteisyyttä vaativista muutoksista kuvastanee ehkä useista päivityksistä ja profiileistä esille tulevat "Pudotin 10 ketolla" "Olin painonvartioissa ja -15" "olin superdieetillä"...eli mitään kestäviä oppeja ei ole omaksuttu, vain laihdutettu kuurilla. Vastasit kyllä @Sporttivegaani, siltikin ihmettelen ajatusta siitä, jos on voimavaroja tehdä itse ruokaa, niin miksi sen sisältöön ei vaikuttaisi. Mutta tämä lähinnä on omaa tietämättömyyttäni ja varmasti monessakin tapauksessa ihan todellinen ongelma. (ajatuksella jos ruokana on kanakastike ja riisi, niin samalla voimavaralla nappaa sen kevytkerman kuohukerman sijaan ja fileesuikaleen paistisuikaleen sijaan jne jne) Tsemppejä sinulle @Kaisla82 eiköhän sieltä löydy ne yksinkertaiset pienet asiat joista pääset liikenteeseen ja lumipalloefektin kanssa kunnolla vauhtiin! Erittäin hyvä pointti @iimop!  
14 tammi 22 jäseneltä: Santtu21
Nyt oli kyllä niin kova ja asian ytimeen osuva kirjoitus Santulta, että oksat pois! Tähänastinen kommentointi myös priimaa, joten tästä sukeutunee vielä oivallinen keskustelu 😊 Olen itse dietannut elämässäni 20 vuoden aikana useita kertoja ja saanut kilojakin putomaan. Tyyli on ollut mallia ehdoton kieltäytyminen kaikesta epäterveellisestä yhdistettynä himoliikuntaan. Muutaman kuukauden tuota riipimistä on aina kestänyt ja sitten on ollut edessä paluu vanhaan ja kilot ovat tulleet takaisin korkojen kera. Nyt tämä 9kk matka (ja reilu -40kg) on ollut täysin päinvastainen kaikkeen aiempaan nähden. Armollisempi, suunnitelmallisempi täynnä hyvää ruokaa ilman nälässä kärvistelyä. Prosessiin ja "matematiikkaan" luottaminen on kantanut itseä viime keväästä ja vaa'an yksittäiset lukemat eivät enää kiinnosta. Kun on rehellinen itselleen, tekee fiksuja valintoja ja merkkaa kaiken syömisen ja juomisen ylös tänne, niin ei siinä muuta tarvita. Ja pää kestää sitten ne herkuttelutkin silloin tällöin, kun tietää etteivät ne isossa kuvassa merkitse mitään, kunhan jatkaa niiden jälkeen tuttua ja turvallista tervettä elämää. Omat kilot ovat sulaneet 95% ruokavaliolla. Salilla olen käynyt vasta muutaman kuukauden ja muuta liikuntaa en juurikaan harrasta (paitsi kotona touhuamista pihatöiden ja remppojen muodossa). Joten kyllä se kuuluisa "olet mitä syöt" pitää ainakin minun kohdallani paikkansa 😁 Kiva, että nostit minun nimeni listalle, ehkä olen sitten muidenkin mielestä tehnyt muutosmatkaani suht järkevästi 🥰 
14 tammi 22 jäseneltä: Wilitheman
Ja sillä oli henkisesti iso merkitys etten käynyt aloittamiseni jälkeen vaa'alla kertaakaan. Ehti rauhassa hakea ja jalkauttaa rutiinit omaan arkeen vaakaa tuijottamatta 😃 
14 tammi 22 jäseneltä: Wilitheman
Pakko Santtu vielä kommentoida tähän, että itse olen ainakin jo yli 12 vuoden ajan valmistanut terveellistä ruokaa salaateilla, lapsille ja itselleni. Ne eivät ole ainakaan omat kompastuskiveni, voimavarani ovat riittäneet niihin terveellisiin ruokiin, ja olen onnistunut välttämään einessulkeiset hyvin (en tiedä kärjistitkö tahallasi, että "voimavarasi varmaan riittävät hyvin kevytkerman valintaan kuohukerman sijaan", en usko sen olevan ongelman ratkaisu ainakaan useimpien kohdalla). Luulenpa että pointti ei ihan auennut sinulle, ehkäpä sinun voimavarasi ovat aina riittäneet niin hyvin, ettet ole pohtinut asiaa ihan niin syvällisesti kuin osa meistä :)... ja siis kaikella ystävyydellä, näköjään halusin esitellä omankin pointin 🤗 
14 tammi 22 jäseneltä: kaisla82
Hyvät pointit, oon seuraillut ihan samoja juttuja ja naureskellut (hyvällä toki) isäntämiesten valtaville soppalautasille hyvää perusruokaa 🤗 Mulla kilot ovat kertyneet "erityisistä tilanteista", siis ilmaisia (lounaita, sokerisia välipaloja, palaveripullia, juomia, iltoja..) joita vaan oli todella paljon=liikaa! Ja nyt oon puolisen vuotta ruokapäiväkirjaa pitäneenä tajunnut, että mun ei ole tarvinnut muuttaa oikein mitään normisyömisessä keventyäkseni. Tällä tavalla paino putoaa n.2kg/kk. Mulle haaste tulee olemaan paluu normiarkeen, kun tarjolla on taas kaikkea. Pitää varmaan oppia, että "erityistilanteita" ei voi olla jokapäivä/viikko niin eiköhän se paino pysy aisoissa 🙏 
14 tammi 22 jäseneltä: kirsches
Yksi ongelma voi olla terveellisen ruuan syömiseen ja valitsemiseen Santtu se, että on pulaa rahasta. Tiedän ihmisiä, joilla oikeasti on niin tiukkaa, ettei voi valita sitä terveellisempää vaihtoehtoa. Ja turha väittää, että halvallakin saa syötyä terveellisesti, sillä todellisessa rahapulassa ostetaan mitä oikeasti saadaan halvalla, niitä punalappusia jne. Tiedän itse olevani siinä onnellisessa asemassa, että voin ostaa kaupasta just mitä tahdon ja tiedän sen tekevän helpoksi sen, että voin syödä sitä mistä oikeasti tykkään. 
14 tammi 22 jäseneltä: heepoxx
@kaisla82 meinasin esimerkilläni sitä, että monessa tapauksessa olisi jo suuri vaikutus niillä valinnoilla, joita pystyy tekemään tavallaan mitää muuttamatta. Vaikka juuri tuon esimerkkini kohdalla kalorit putoavat lähes 1/6aan kerman osalta ja hintakin monesti puoleen. Mutta olet täysin oikeassa, en ole koskaan pudottanut painoa laihduttaakseni tai joutunut missään määrin taistelemaan sen kanssa. Olet myöskin oikeassa @heepoxx että valinnanmahdollisuus tekee kaikesta huomattavasti helpompaa 👍🏻 aloin heti miettimään kaikista budjettitietoisinta kauppakoria 😅 
14 tammi 22 jäseneltä: Santtu21
Kiitos todella hyvästä ja syvällisestä tekstistä sekä kiinnostavista vastauksista. Tätä oli kiva pohtia ja oon itse alkanut huomaamaan tämän saman ilmiön elämässä: kun on mukava itselleen, armollinen ja lempeä, muutoksia oikeasti alkaa tapahtumaan. Tai ehkä tärkein, ne ovat pysyvämpiä. Kenelle sitä oikeasti ”laihduttaa” muuttaa elämäänsä. Ehkä näiltä, joilta listasit, voisi udella motivaatiota ja syytä, mikä sai aina vaikeilla hetkillä yrittämään uudestaan? Ja sitten kysellä heiltä, jotka eivät listaan päässeet samoja asioita. Olisi kiinnostava tietää. Aion ottaa tästä tekstistä ajatuksia ja katsella omaa elämää niiden kautta. 
14 tammi 22 jäseneltä: Noboel
Mahtavia ajatuksia kehissä! olen samaa mieltä tästä asiasta. Suurin ryhmä jotka täällä tuntuu saavan kiloja pois ja pystyy myös pitämään ne pois noudattaa aika simppeliä hyvää systeemiä 😊 se pitäisi kaikille jotka kamppailee painonsa kanssa sanoo jo jotain 👌 tarpeeks kauan kun tekee oppii tämän painonhallinnan ja tietää mikä lisää painoa ja millä sitä saa pois ja mitä se vaatii molempiin suuntiin. Tämä on vähän niinku peli jota pitää pelata tarpeeksi kauan oikein että oppii 🤣 mutta sitten kun tämän oppii niin meillä on työkalut lopun elämän 😊🙏  
14 tammi 22 jäseneltä: ronnqvist91
Tähän pitää oikein keskittyä kun pääsen töistä, tosi mielenkiintoisia ajatuksia vastauksissa, mitä nopeaan täällä töissä ehdin lukemaan 👍 
14 tammi 22 jäseneltä: misudi
Mä oon varmaan joku välimuoto noiden listojen välillä 😂mutta oon 2vuotta ollut normaali painossa, koen sen saavutuksena sen lisäksi että olen laihduttanut yli 50kiloa 🤔 mutta hyvin kiteytetty asia 🙂 
14 tammi 22 jäseneltä: LadyLazarus82

     
 

Lähetä kommentti


Sinun täytyy kirjautua lähettääksesi kommentin. Klikkaa tätä kirjautuaksesi.
 


Painohistoria - Santtu21


Hanki sovellus
    
© 2024 FatSecret. Kaikki oikeudet pidätetään.