Päiväkirja - Santtu21, 20 huhti 22

Moikka yhteisö!

Ajattelin että heitän tälläisen toivottavasti ajatuksia herättävän postauksen pitkästä aikaa.

Jos tavoitteena on painonpudotus pitkällä aikavälillä, täytyy kalorivajeen olla riittävä, jotta tuloksia pystyy seuraamaan. Tällä tarkoittaen sitä, että jos yritetään pitää pientä vajetta on helppo hukata viikkotolkulla aikaa, missä voisi saada tuloksia aikaan tyhjäkäynnille.

Esimerkkinä 0,5kg kuukaudessa = n 116 kcal miinusta per päivä. Tämä määrä häviää jo helposti mittausepätarkkuuteen ja viikkotasolla 125g pudotusta on lähes mahdotonta seurata, varsinkin jos syödyt ruuat ovat vaihtelevia. Tämä korostuu vielä enemmän 1/vk punnituksissa, jolloin voi usemmankin viikon todeta vain "noh, minä söin eilen myöhään, join enemmän vettä, on varmaan turvotusta, jne" syiden lista on loputon. Ja äkkiä on menty 1kk samalla painolla tai jopa saatu plussaa aikaan vaikka "olen ollut koko ajan miinuksilla" .

En kannata uskomattomia kalorivajeita tai itsensä näännyttämistä, varsinkaan sillon, kun paino on jo maltillinen. Mutta jos tavoitteena olisi päästä reilusta ylipainosta normaalimpiin lukemiin, vaatii se mitattavia muutoksia.

Tietenkin kaikella muullakin on suuria vaikutuksia ja yleinen elämäntilanne sekä ympäristö tekee laihdutuksesta vaikeaa ja mahdotonta aika ajoin, mutta kun muu elämä on edelleen samanlaista kuin aina ennenkin, voisi olla mahdollista tehdä oikea muutos aikaan, jolla saisi punnittavia tuloksia.

Mitä ajatuksia nämä pohdinnat herättävät? Oletteko samaa mieltä vai vankasti eri mieltä? ja miksi puolesta/vastaan?

Näytä dieettikalenteri, 20 huhtikuuta 2022:
2077 kcal Rasva: 30,42g | Prot: 184,00g | Hh: 253,44g.   Aamiainen: Pirkka Suomalainen Omena, Nestlé Cheerios Oat Apple & Cinnamon, X-Tra Rasvaton Maitorahka, Arla Rasvaton Jugurtti Vanilja. Lounas: Rainbow Rasvaton Kreikkalainen Jogurtti, Kotimaista Vihannessekoitus , Rainbow Porsaan Pihvifilee, Myllyn Paras Makaroni. Päivällinen: Arla Rasvaton Jugurtti Vanilja, X-Tra Maustamaton Maitorahka, Lehtisalaatti Valikoiduilla Kasviksilla (myös Tomaatit ja/tai Porkkanat), Rainbow Fusilli, Kotimaista Kanan Fileekuutiopala Gochujang Bbq . Välipalat/Muut: Kotimaista Rasvaton Maito, Gaam Whey, X-Tra Maasdamer, Jokioisten Leipä Piimälimppu, Nuts About Nature Maapähkinävoi Smooth, Nalle Ohrahiutale. lisää...
2492 kcal Harjoitus: Google Fit - 24 tuntia. lisää...

26 Kannattajaa    Kannatus   

1 - 20 (29)
Kommentit 
Juurikin noin. Kyllä puhut asiaa.😀 Ja varsinkin mittaustarkkuus heittää ainakin mulla. Jos muutaman päivän olen mittaamatta vaikkakin samoja asioita ja ajattelen, että saman verran on silmämääräisesti kuin eilenkin. Niin kappas, voi heittää jopa 50 g ja yleensä ylöspäin. Ja tuo vaje. Sitä on ainakin mulla oltava riittävästi, että tuloksia syntyy. Hetkeäkään ei voi herpaantua laskemisesta.😀 
20 huhti 22 jäseneltä: Punainenkuu
Asiaa Santtu puhuu. Tuumin tässä itse reilusta ylipainotilanteesta liikkeelle lähteenä että koin parhaaksi että huomion vie aluksi isoimpiin ongelmiin syödyn ruuan laadussa, terveellisyydessä ja säännöllisyydessä eikä lähde välttämättä heti viilaamaan tarkasti tiettyä haluttua kalorivajetta keittiövaakojen yms kanssa. Terveellisesti syömisen opetteluun siis kannustaisin liikkeelle lähdössä. Toki kaikki olemme yksilöitä. Itse koin hyväksi vasta matkan varrella ottaa uusia keinoja käyttöön, kuten vaikka tarkka ruuan punnitseminen ja makrojakaumien tarkkailu jne.. Jos perusteet terveellusessä syömisessä on pielessä on nähdäkseni hyvin vaikea onnistua luomaan tyydyttää kalorivajetilannetta ja ylläpitämään sitä tarvittavan kauan. 
20 huhti 22 jäseneltä: teemurrr
Jos ajattelen tätä oma napaisesti (ja miksen ajattelisi), niin mulle suurin este aikaisemmin laihtumiselle on ollut se, että olen aina kuvitellut, että laihduttaminen on ihan hirvittävää kärsimystä ja luopumista. Ei siis ollenkaan normaalia elämää vaan joutuisin uhraamaan elämästäni kuukausi tolkulla aikaa olemaan jotain muuta kuin olen ja kärsimään nälkää. Mutta nyt kun tähän ryhdyin, olen ihan hämmästyksissä edelleen siitä, miten vähän tämä oikeasti vaatii. Pers ylös sohvalta ja jääkaapin sekä ruokakaapin pieni muutos ja that's it. Edelleen voin käydä kylässä pullakahvilla ja juhlissa, ulkona syömässä jne. ja silti paino laskee. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Ehkä olen siinä onnekas, että ruokavalioni oli niin rempallaan, että pienellä säädöllä siitä sai niin paljon terveellisempää, kaikki lisätty liikunta on iso plussa entiseen. Olen aina tykännyt vihanneksista, marjoista ja hedelmistä, en ole laittanut ikinä rasvaa leivälle jne. Koen itseni tässä yhteisössä usein huijariksi, kun monet muut punnitsee ruokiaan, laskee kaloreita ja minä jotenkin tässä vapaa matkustan. Mutta jos kohta on se 40 kiloa pudonnut ja aikaa on mennyt vajaa vuosi (kesäkuun alussa aloitin), niin en kuitenkaan ehkä ihan päin honkia voi tätä tehdä. Olen siinä naisen iässä, mistä kaikki naisten lehdet varoittaa laihduttamisen vaikeuksista. Mutta silti tämä homma toimii kohdallani. Ja toki mietin kaloreita, vaikka en niitä laske. Jos tiedän että tuli vähän herkuteltua, joko ajattelen että huomenna jää pullat syömättä tai sitten koitan muuten vähän jostain nipistää. Olen aina ollut hyvä päässälaskija ja työnikin puolesta aikamoinen analyytikko eli ehkä minun ei vaan tarvi niin aktiivisesti laskea kuin joidenkin, silti tiedän suunnilleen missä mennään. Jos joku pudottaa painoa hitaasti ja se tuntuu laihdutuskuurilta, niin silloin varmasti järkevämpää olisi tehdä suurempia muutoksia, jotta "kärsisi" vähemmän aikaa ja saisi niitä mitattavia tuloksia, jotka kertovat että ollaan menossa oikeaan suuntaan. Oman kokemukseni mukaan niiden muutosten ei kuitenkaan tarvitse olla mitään isoja, kun vaan kiinnittää niihin joka päivä vaikuttaviin asioihin sen huomionsa. Mutta jo se että parantaa syömistottumuksiaan terveellisempään suuntaa, kävi painolle miten vaan, on askel oikeaan. Ja jos terveys (sydän- ja verisuonitaudit, diabetes) on painoa tärkeämpi, on se hyvä ratkaisu. Jos tahto on oikeasti pudottaa sitä painoa vaikka nyt polvien jne kunnossa pysymisen takia, niin kyllä itsekin tekisin sen nopsempaan, jotta niitä tuloksia oikeasti tulisi. Summa summarum tästä asian vierestä vuodatuksesta, olen samaa mieltä kanssasi, mutta aina se painon pudotus ei ole se tärkein asia. Meillä rutkasti ylipainoa omaavilla on ihan varmasti epäterveellisiä ruokailutottumuksia, mistä on tärkeä päästä eroon pysyvästi. Mitä enemmän ylipainoa, sitä tärkeämpää on muuttaa niitä elintapojaan, eikä sortua pikadieetteihin. Eli kultainen keskitie siinä pudotusvauhdissa. 
20 huhti 22 jäseneltä: heepoxx
Hyvä kirjoitus 😊. Itse kuulun nyt tuohon "paino on jo maltillinen", muttei mitään tuloksia vaa´alla pariin viikkoon. Tulee tästä ainakin se mieleen, että lihas painaa enemmän kuin rasva, niin voisiko se olla yksi syy siihen, miksi se paino ei kaikilla laske (toive ainakin itsellä, että näin omalla kohdalla). Vaikka tokihan sitä voin turvotuksellakin selittää ja sillä että suoli toimii vaan kerran tai kaksi viikossa 😟. Olen alkanut kyllä syömään enemmän, jos mulla on nälkä, mutta merkkaan kaiken kuitenkin ylös. Kaikkia mun säälittäviä urheilusuorituksia en todellakaan merkitse. Tavoitekalorit on 1200 ja noin yleisesti se on ihan hyvin riittänyt, ettei näläntunnetta tulekaan. Sitten jos katson esim. Legomastersin ja Masterchefin telkkarista putkeen 😁, niin vedän siinä samalla kahden tunnin hulatreenin, jossa välillä käsipainot mukana. Sitten saatankin tarvita sen 1400-1500kcal. Pääasiassa olen todella tarkka tuon laskemisen suhteen syödyissä kaloreissa, joten tulee tässä epätoivossa itselle mieleen, ettei mulla ehkä ole juurikaan perusaineenvaihduntaa. Onni on kyllä oman ”pappasarjansa” voimannoston suomen ja maailmanmestari veli, joka varmasti neuvoisi mua ilomielin, jos vaan pyytäisin, mutta kun ensin pitäisi päästä yli siitä, ettei ihan kaikki mitä hän neuvoo vituta. 🙈 
20 huhti 22 jäseneltä: Vnica83
juurikin näin, minä tiputin ekat 20kg ilman kalorien laskemista keskityin vaan tekemään parempia ruoka valintoja ja syömään vähemmän ja kun tahti laantui aloin ensin arvioimaan mitä söin kalorien suhteen, vasta lähellä normaalipainoa piti ottaa vaaka ruuan punnitsemiseen että sain loput kilot laihdutettua, normaalipainon sisällä laihduttaminen onkin ollut kaikkein vaikeinta. Liikunta on ollut osa elämää aina joten siinä ei tarvinnut tehdä suuria muutoksia 🙂 itseni olen punninnut joka päivä josta on pystynyt seuraamaan toimiiko sen hetkinen ruokavalio. Miinus kaloreita on ollut vähintään 500+liikunta kalorit  
20 huhti 22 jäseneltä: LadyLazarus82
Samaa mieltä. Jossain vaiheessa pitäisi myös löytää hyvän olon paino ja elämäntavat, mikä ei vaadi enää jatkuvaa tarkkailua tai laihduttamista. Vaikea arvioida, että mitä se sitten olisi. Itselleni olen ajatellut vähintään 6 kk:n "ylläpitovaihetta", jolloin huomio ei niinkään ole siinä, että mikä se paino on, vaan siinä, mihin se niillä elämäntavoilla asettuu. Tarvittaessa sitten pitää säätää vielä elintapoja. Tällaiset mietteet tässä vaiheessa, kun pudotettavaa painoa vielä varmaankin 10-15 kg. 
20 huhti 22 jäseneltä: wadelma
Olen itse pohtinut usein täällä sitä syytä laihdutukselle? Onko syynä kehon pahoinvointi vai mielen pahoinvointi, eikö miellytä näky peilistä, hirvittääkö vaa'an lukema, eikö vaatteet istu jne. Onko tarve hallita kehoa muuten hallisemattomassa tilanteessa? Laihuus ei tuo mielen hyvinvointia eikä lihavuus tai toisinpäin. Mielestäni onnistumisen takaa mielen hyvinvointi ja positiivinen asenne ei kituminen, rääkkääminen tai rankaiseminen. Tunne kehosi, tiedosta tunteesi ja toimi niiden kanssa yhteisymmärryksessä. t. Hilma, reilut -60 kg taakse jäänyttä massaa. 
20 huhti 22 jäseneltä: hilma71
Hyvää pohdintaa ja asiaa tosiaankin. Itselläni tuntuu, että vaa-an lukema on suoraan verranollinen siihen, että muistan tänne kirjata syömiset ja liikkumiset. Kun tuppaa ilman kirjauksia helposti ns. päivän tavoitteet menevän huomattavasti helpommin mönkään, vaikkakin suht terveellisesti pyrinkin syömään. Tuli sellainen mieleen, että ehkä tuohon reippaaseen päivävajeeseen tähtääminen esim. meikällä varmaan noin 500kcal, mahdollistaa sitten helpommin pienet herkuttelut esim. viikonloppuisin. Eli ei mene kuluneen arkiviikon satsaus metsään... niin ja itsellä kyllä tosi isossa osassa myös unen määrä ja laatu eikä pelkästään kaloriluvut 
20 huhti 22 jäseneltä: Jopawei
Nopea laihduttaminen kyllä tarkoittaa myös sitä, että lihasmassaakin katoaa. Vaatisi punttisalilla käyntiä vastapainoksi. Ja taas punttien nostelu on aika työlästä jos ei syö hyvin. 
20 huhti 22 jäseneltä: kuusela7
@Kuusela7 jos tää kommentti oli mulle 😁, niin noted 😊. Noin varmasti velikin sanoisi, ja vaihtaisi samalla mun 2kilon käsipainot huomattavasti painavampiin ja treenauttaisi niin että itkisin (nyt se on sellasta hiki pintaan ja vain vähän kipua). Ja en mä veljeltäni haluaisikaan missään nimessä näyttää, sen hauis on melkein mun pään kokoinen 🤣. Tokihan sen tapahtuneen muutoksen näkee ja tuntee itse, niin hittoako sitä tässä valittaa kokoajan. 🙈😊 Onneksi selfiet on kielletty 😉, niin en voi laittaa kuvaa. 😁 
20 huhti 22 jäseneltä: Vnica83
Äärimmäisen hyviä huomioita! Olen täysin samaa mieltä, että kalorien laskeminen ei todellakaan ole ensimmäinen asia millä kannattaa välttämättä päätänsä vaivat ja juuri sellaisilla arkisilla muutoksilla pääsee varmasti jo todella pitkälle, kuten Teemurrr mainitsi! Tuo arviointi on sellainen mitä tarvitsee harjoitella hartaasti ja pitkään, jotta siitä saa tarkkaa Punainenkuu, joten ei parane ottaa tunnontuskia, jossei meinaa osua arviot kohdilleen! Hirmuisen hyvää itsepohdintaa Heepoxx ja olet kyllä osoittanut kuinka loistavalla voittokululla on mahdollista mennä, kun on selkeä tavoite ja matkalla saa mahtua kaikkea mahdollista! Ehkä ne tavalliset muutokset eivät ole niin "seksikkäitä" ja useasti ajatus niistä tulee sivuutettua (olen myös täysin syyllinen tähän!) Ja hieno nähdä että tämä sama toimintamalli on osoittanut toimivuutensa myös muillekkin! Henkinen puoli tosiaankin on yksi valtava kokonaisuus, joka on aina mukana niin hyvässä kuin pahassakin, joten oman korvienvälin selvittely on paikallaan aivan jokaiselle. Voimaharjoittelusta on hyötyä kaikille, ei vain laihduttaessa. Yleisen hyvinvoinnin kannalta. (on vaan helpompaa tehdä asioita, kun on enemmän "arkivoimaa") Nopea painonpudotus taas on aika suhteellista. Jos pudotettavaa on 100kg on 1kg viikkoon ihan realistinen. Jos pudotettavaa on 5 kg, niin 0,5 kg voi olla jokaisen kiven ja kannon alta heattavana... Jokatapauksessa laihduttaessa aina lähtee hieman lihasmassaa, oli kuinka hyvät lisäravinteet mukana, tätä tietysti kannattaa minimoida juurikin hyvällä harjoittelulla sekä riittävällä proteiinin syönnillä.  
20 huhti 22 jäseneltä: Santtu21
Tuon oikean kalorimäärän ja vajeen löytäminen on kyllä yhtä hiton salatiedettä ja arpapeliä mun mielestä 😂 Tämän appin antama kaloriehdotus tuntui hurjan korkealta, joten viilasin siitä about 200 kcal/vrk pois. Nyt kun tavoite on lähellä, tulosta ei tunnu enää tällä määrällä tulevan. Mutta kun tarkoitus on myös treenata, niin esim. alle 1500 kcal/vrk meneminen tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta. Nimenomaan tuon voimaharjoittelun, painonpudottamisen ja riittävän, mutta ei liian runsaan syömisen yhdistäminen on tosi haastava kombo ainakin itelle. 
20 huhti 22 jäseneltä: L33nuliinu
Tässä kirjoituksessa iso pointti! Itse koen tämän sovelluksen parhaana hyötynä sen, että tiedostan paremmin oikeat valinnat ja kuinka paljon aiemmin tulikaan syötyä liikaa. Syön siis ns terveellisesti arjessa, mutta jos joka päivä otat miehen seuraksi turhan ison iltapalan ja päälle pari herkkua ja lisäksi syöt kaikkiin tunteisiin ja väsymykseen, niin vuosien saatossa se tarkoittaa vaa'alla 20 kiloa plussaa. Eli koen parhaana hyötynä itselleni sen, että sovelluksen laskuri on mulle "järjen ääni", joka voittaa tunteet. hienosti porukka tuntuu täällä onnistuneen. Mäkin onnistun, jos jaksan merkkailla tänne. 😅 
20 huhti 22 jäseneltä: mepehoikistuu
Lähtökohdat vaikuttaa paljon - itse olen tiputellut normaalipainon sisällä ja olen ollut supertyytyväinen 1kg/kk tahtiin. Tähän on kuulunut tarkoituksella pidettyjä tasannevaiheitakin, kun on halunnut välillä elää vähän ”leveämpää” elämää eli ylläpitoa. Olen pyrkinyt 300 kcal vajeeseen, 500 kcal liian kova minun kulutuksellani. @L33nuliinu, mulla tavoite 2 kg:n päässä ja painon pudotuksen ohessa olen kasvattanut lihasmassaa. Mulla normipäivän kalorit on 1350 ja salipäivän 1650. Tällä rytmityksellä paino tosiaan tippunut rauhallista tahtia ja treenatakin on jaksanut. Lisäksi yksi pv viikossa carb cycling eli nostan hiilareita 300-500 kcal, tämä antaa energiaa treeniin ja hetkellinen painonnousu on vain hiilareihin sitoutunutta nestettä. 
20 huhti 22 jäseneltä: Emelmi
Jaa, mulle tulee lähinnä mieleen, et eikö oo tärkeämpi tehdä ns täysi elämäntapamuutos sen sijaan, että kyttää ja laskee joka kaloria. Toki varsinkin alussa on varmasti tärkeä laskea, jotta näkee, mitä siihen itselle sopivaan kalorimaaraan sopii syödä, mut loppujen lopuksi on varmaan ihan sama, et meneekö siihen painon tippumiseen vuosi vai kolme vuotta, kunhan se pysyy poissa. Siltä kannalta ehkä parempikin, et se paino lähtee hitaasti, koska sillon painon jojottaminen on epätodennäköisempää, kun sitoutuu niihin uusiin ruokailutapoihinsa pidemmäksi aikaa. Jos vetää super tiukkaa dieettiä, niin se on just sitä; dieettiä, joka loppuu joskus. Ja sen jälkeen on riski palata vanhoihin tapoihin. Komppaan myös @Vnica83 tuosta lihaksessa. Ei kannata katsoa pelkästään vaa'an lukuja, vaan ottaa mittanauha käteen ja katsoa sieltä niitä lukuja.  
20 huhti 22 jäseneltä: Karjalatar
@emelmi Kiitos, miten sitä onkin niin jämähtänyt ajattelemaan että kaloritavotteen pitäisi olla joka päivä sama! Lepopäivien määrää hienosäätämällä voisikin löytyä lisää vauhtia kehitykseen👌 
21 huhti 22 jäseneltä: L33nuliinu
Kuten Emelmi tuossa kirjoittikin, se lähtötilanne ja tavoite vaikuttaa paljon. Mulla paino on vaihdellut koko aikuisiän 63-73kg, puolen tusinaa raskautta 10v sisällä ja muuta pientä 😋 Sellainen hyvän olon paino on mulla n. 65kg, siinä treenit kulkee, olo on vahva, energinen ja terveellä tavalla rento. Nyt muutaman vuoden paino keikkui 70 kg yläpuolella ja se oli kyllä liikaa. Kilon pudottaminen viikossa ei todellakaan ole tavoitteena, mieluimmin kilo/kk. Nyt ei tässä huhtikuussa varmaan sitäkään, liikuntaa on niin paljon että tuskin näkyy vaa'alla. Syön 1800-2000 kcal/pv ja merkkailen aika summittaisesti määrät. Ymmärrän että jos pudotettavaa on kymmeniä kiloja motivaatio pysyy paremmin mikäli viikossa näkyy tuloksia ja kuukauden tulos lasketaan kiloissa eikä sadoissa grammoissa. Mutta itse koen että jos kirjoittaisin jollain 1400-1500 kcal syömisillä (perusaineenvaihdunnan määrällä) niin eipä kyllä juoksut sujuisi viikosta ja kuukaudesta toiseen. 
21 huhti 22 jäseneltä: Sera62kg
moikka! itselläni on mm.kilpirauhasen vajaatoiminta, ykköstyypin diabetes, ferritiinitasot tosi alhaalla, uniapnea, johon en oo vielä saanut laitetta, aggressiivinen nivelreuma. Olen ollut kohta 4 viikkoa vhh lla. Ongelmaksi on muodostunut se, etten pysty syömään niin paljon, kuin ohjeissa on. Paino ei ole pudonnut, vaan noussut kilon. Turhauttaa aivan älyttömästi! Kaloreita saan tämän sovelluksen mukaan n 800-1100/vrk. Tuntuu, etten mitenkään vois syödä enempää. Silti paino ei putoa. Olen jo viime syksystä asti pudotellut hiilareita pois, mikään sokerihiiri en ole ikinä ollutkaan. Sanoin joskus äidille, että jos katsoo ruokamäärää, jota syön, miun pitäisi olla hoikka. No, en ole. Joku on persiillään tässä kehossa. Outoa myös se, että kun olen vhh lla, verensokerit on korkeammalla ->tarvitsen enemmän insuliinia??? 
21 huhti 22 jäseneltä: Alli Huuppa
Alli Huippua: oletko selvittänyt perusaineenvaihdunnan? Mä olen 163 cm ja kun painoin 63 kg oli perusaineenvaihdunta jo 1550 kcal, siihen päälle kaikki mitä en makaa x - asennossa sängyssä.  
21 huhti 22 jäseneltä: Sera62kg
siis Alli Huuppa, toki myös huippua että olet täällä 🌞 
21 huhti 22 jäseneltä: Sera62kg

     
 

Lähetä kommentti


Sinun täytyy kirjautua lähettääksesi kommentin. Klikkaa tätä kirjautuaksesi.
 


Painohistoria - Santtu21


Hanki sovellus
    
© 2024 FatSecret. Kaikki oikeudet pidätetään.