Päiväkirja - J0hQ, 09 joulu 19

Mieletön NSV-huomio tänään! Tutkailin vähän ravintoaineita, jotka sisältävät paljon oksalaattia ja samalla myös mitä oireita liiallinen oksalaatin saaminen voi aiheuttaa. Monet oksalaattia sisältävät ruoka-aineet ovat myös vhh-sopivia, joten ennen carnivorea söin niitä paljon (kuvassa vain osa). Liiallinen oksalaatti voi aiheuttaa esim. nivelkipuja! Ja niitä minulla oli, etenkin sormissa. Nyt huomasin, ettei sormien nivelet ole enää yhtään kipeät. JEEE!

Näytä dieettikalenteri, 09 joulukuuta 2019:
1817 kcal Rasva: 151,00g | Prot: 112,00g | Hh: 3,75g.   Päivällinen: Erätuli Juustoleipä, Polarica Arkikäristys, Valio Voi. lisää...
2044 kcal Harjoitus: Apple Health - 24 tuntia. lisää...

7 Kannattajaa    Kannatus   

1 - 20 (21)
Kommentit 
Täytyy vähän tutkia asiaa. Aika paljon kaikkea ”hyvää” tuossa listassa. 
09 joulu 19 jäseneltä: purkkis
Suomessa mun mielestä tästä ei pahemmin puhuta. Instassa olen törmännyt tähän usein ja luulen, että mun niveloireet johtuivat just noista oksalaateista. 
09 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
Haulla high oxalate foods löytyykin toinen toistaan mukavampia koosteita, kiitos! 
09 joulu 19 jäseneltä: Tervejahoikka
Mikä on NSV? Google sanoo että se on ase. Et varmaan sitä tarkoita... 
09 joulu 19 jäseneltä: Tervejahoikka
Non-scale victory 💪🏼 Muita hyötyjä kuin vaa’alla mitattava painonpudotus. 
09 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
Näin ravitsemustieteen opiskelijana haluaisin kommentoida tähän sen verran, että tämä high oxalate-höpötys on tietyn internet-yhteisön luomaa hysteriaa, jolla ei ole mitään oikeaa tieteellistä näyttöä. Villejä teorioita on, mutta oikeita tutkimuksia aiheesta ei. Oksalaattien yhteyttä munuaiskiviin imetymishäiriöissä on tutkittu jonkin verran, mutta niissäkin on todettu, että tehokkaampaa hoidossa on vähentää ruokavaliosta eläinperäisen proteiinin ja suolan määrää. Lyhytsuolisyndrooma on tietääkseni ainoa mihin tällä hetkellä käytetään vähän oksalaattia sisältävää dieettiä (kalsiumin imeytymisen takia). Vain noin 10% elimistön oksalaatista tulee ravinnosta. Ei ole mitään syytä miksi terveen ihmisen pitäisi niitä välttää. Tiedetään, että terveen ihmisen pitäisi syödä oksalaatteja kilotolkulla päivässä ennen kuin niistä tulisi mitään haitallisia vaikutuksia. En jakaisi tällaisia juttuja totena kun mitään tutkimustietoa ei ole 😊 Terveisin, tuleva ravitsemustieteen tohtori 
09 joulu 19 jäseneltä: Manjaana
Tuskailin pitkään sormien kanssa, nivelet olivat jäykät ja kipeät. Oli tieteellistä tai ei, oireet ovat helpottaneet. 👍 
09 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
OK, hyvä tietää...rupesin jo etsimään ruokavaliosta syytä mun niveloireisiin ;) Joten keskitynkin muuhun, ensin, kuten painonpudotukseen. 
09 joulu 19 jäseneltä: Tervejahoikka
Mitään haittaahan ei ole vaikka runsaasti oksalaattia sisältäviä ruokia karsisi koemielessä. 🤔 
09 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
Manjaana: Previously dietary oxalate was thought to make only a minimal (10%-20%) contribution to the amount of oxalate excreted in urine but studies have shown that this is not correct. In a study by Holmes et al[10], dietary intake contributed to about 50% of the oxalate secretion proving that dietary ingestion is an important determinant in total oxalate excretion. 
09 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
Olis hyvä jos liittäisit lähteen, niin voisi arvioida tekstin totuusasteen. 
09 joulu 19 jäseneltä: Tervejahoikka
Linkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419133/  
09 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
Tuollakin asiasta, mainitaan mm. niveloireet. https://www.greatplainslaboratory.com/articles-1/2015/11/13/oxalates-control-is-a-major-new-factor-in-autism-therapy# 
09 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
Mielestäni on vastuutonta levittää tällaista. Internettiä kun tarpeeksi selailee, niin jokainen ruoka on myrkyllistä eikä mitään kannattaisi syödä. Täällä on ihmisiä epätoivoisissa tilanteissa terveytensä suhteen, ja silloin uskoo helposti kaikkea höpötystä. Monilla ylipainoisilla on nivelvaivoja, jotka eivät todellakaan johdu liiasta pinaatin syömisestä. Todennäköisempiä ongelmien aiheuttajia ovat punainen liha, rasvat, maitotuotteet ja muu epäterveellinen ruoka. Omalla kohdallasi todennäköisesti vaivojen häviäminen johtuu vain siitä, että haluat uskoa ruokavaliosi olevan hyvä. En lähtisi huutelemaan tällaiselle sivustolle muita kuin ravitsemusalasta tietävien ihmisten tieteelliseen tietoon perustuvia käsityksiä terveellisestä ruokavaliosta. Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruoka on suositusten mukaan paras vaihtoehto. 
11 joulu 19 jäseneltä: kesäkuntoon18
Mitä hittoa? Vhh ruoka oli minulla lähes yksinomaan korkeaoksalaattista ruokaa. Mikään satunnainen pinaatti ei minun kohdallani ollut siis kyseessä. Nivelvaivat alkoivat kun oli jo normaalipainoinen. Lähinnä tämä postaus oli itselle ja ehkä muille ketoilijoille. Kasvissyöjien ja muiden sekasyöjien ei tarvitse tästä ottaa itseensä.  
11 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
No, alkuun olisi toki voinut mainita että nämä oksalaatit eivät aiheuta ongelmia monipuolisesti ja terveellisesti syöville, vaan pelkästään ketoilijoille. Tästä jäi varmasti monelle sellainen kuva, että nivelvaivojen takia kannattaa vaihtaa pavut, pinaatit ja muut terveelliset ruuat possunkyljyksiin, vaikka oikeastihan se menee juuri toisinpäin.. 
11 joulu 19 jäseneltä: kesäkuntoon18
Ketogeeninen ruokavalio on monipuolista, ainakin itsellä. Karppaaajat, atkinsilaiset ja paleo-ruokailijat ovat sitten oma lukunsa, jotka pilaavat ketogeenisen dieetin maineen. Ainoastaan tärkkelyspitoiset ja muut korkeahiilihydraattiset ruoka-aineet ovat tarkemmassa syynissä - tai pannassa. Itsellä meni ketoillessa 2-3 litraa salaattia (yleisimmin salaatti+tomaatti+kurkku+(puna)sipuli+valkosipuli). Oksalaatti estää proteiinin imeytymistä, joten se on siinäkin mielessä ongelmallinen. Itsellä oksalaatit eivät todennäköisesti ollut ongelma, mutta jouduin jättämään lehtikaalin ja pinaatin pois, koska rööri ei toiminut. 
11 joulu 19 jäseneltä: mikapeltokorpi
Mahdoton sanoa kenelle mikäkin ruoka-aine aiheuttaa ongelmia ja missä määrin. Itse voin puhua vain omasta kokemuksesta. Tuskin kaikki ketoilijatkaan kärsivät vaikkapa nivelkivuista, vaikka söisivät samoin kuin itse aiemmin. Mielenkiinnolla odotan helpottaako myös ns valkosormisuus erilaisen syömisen kautta. 
11 joulu 19 jäseneltä: J0hQ
Nopealla googlailulla vaikutti ainakin olevan lähinnä ketoilijoiden ongelma, koska oksalaatit eivät pääse imeytymään hiilareihin. Lisäksi kans jos on aiheuttanut liiallisella punaisen lihan, suolan ja muun sellaisen syönnillä munuaiskivet, voivat oksalaatit silloin pahentaa ongelmia. Mutta monipuolisessa terveellisessä ruokavaliossa niitä on turha vältellä. Halusin vaan selkeyden vuoksi sanoa tän kaikille ei-ketoilija-nivelvaivaisille, etteivät turhaa ala rajoittamaan ruokavaliotaan kokeilumielessä. Täällä on niin paljon vinkkejä ja muuta, että itse en ainakaan tajunnut tämän koskevan vain ketoilijoita. Mutta hyvä että sulle on toiminut. 
11 joulu 19 jäseneltä: kesäkuntoon18
Eläinperäisissä ruoka-aineissa ei kuitenkaan ole oksalaattia (liha, kala, maitotuotteet), joten mikäli liiallinen oksalaatti aiheutti minulla nivelkivut, se johtui kasviperäisistä ruoka-aineista, joita käytin (mm. juurekset, pinaatti, raparperi, siemenet, pähkinät, suklaa jne.). 
11 joulu 19 jäseneltä: J0hQ

     
 

Lähetä kommentti


Sinun täytyy kirjautua lähettääksesi kommentin. Klikkaa tätä kirjautuaksesi.
 


Painohistoria - J0hQ


Hanki sovellus
    
© 2024 FatSecret. Kaikki oikeudet pidätetään.